“Platelet Rich Plasma” anlamına gelen PRP, özellikle son yıllarda çok sık duyduğumuz bir yöntemdir. PRP nedir? Kimlere uygulanır? Sorusu, kapsamlı detayları barındırmaktadır. Öncelikle bu yöntemin ne olduğunu açıklamakta fayda var. PRP, yaygın olarak tercih edilen bir cilt gençleştirme yöntemidir. PRP nasıl elde edilir sorusu da çok sık araştırılmaktadır. PRP nedir? Kimlere uygulanır? Gibi birçok soru yanında nasıl elde edildiğine de değinebiliriz. PRP yöntemi; kişiden alına kan örneğinin, bir tüpe aktarılması şeklinde gerçekleştirilmektedir. Steril şartlara sahip bir ortamda yapılır. Özel bir sistemle santrifüj cihazında işlenir. Ve trombositten zengin plazma (PRP) tam kanın diğer bileşenlerinden ayrılarak kullanılabilmektedir.
PRP uygulama nedenleri arasında birçok unsur bulunmaktadır. Bunlardan en öne çıkanları da genetik, çevresel faktörler, yaş, alkol ve sigara kaynaklı faktörlerdir. Bunlar, metabolizmayı olumsuz etkiler ve hücre yenilenmesini yavaşlatır. PRP, cilt için gerekli hücre yenilenmesini sağlamaktadır. Ve uygulandığı dokuda rejenerasyon etkisi yaratır. Trombositlerinin onarıcı etkileri vardır.
Kimler PRP yaptırabilir? Sorusu da önemlidir. Çünkü bilinçsiz uygulamalar, faydadan çok zarar getirmektedir. Vücudundan az miktarda kan alınmasına herhangi bir kontrendikasyonu olmayan kişiler, yöntem için uygundur. Bazı hastalıklar ve ilaçlar dışında cilt gençleştirme, yenilenmesi ve toparlanma isteyen herkes PRP uygulaması yaptırabilmektedir.
PRP Nasıl ve Hangi Bölgelere Yapılabilir?
PRP yöntemi, temel olarak kişiden alınan az miktarda kan ile yapılabilmektedir. Kan, özel bir santrifüj işlemi ile bileşenlerine ayrılır. Ve elde edilen trombositten zengin plazmanın (PRP) yüzeysel olarak verilmesi ya da enjeksiyonu ile uygulanmaktadır. Kullanım alanları; yüz, boyun, dekolte bölgesi ve el olarak açıklanabilmektedir. Ayrıca, vücuttaki ince çizgi ve kırışıklıkların giderilmesinde ve sivilce izleri, lekeler, saç dökülmesi için de kullanılan bir yöntemdir.
PRP uygulamasının nasıl yapıldığı da merak edilen bir diğer konudur. İlgili başlıkta açıkladığımız gibi yenileme sağlama amacı ile yapılmaktadır. Ve bu yöntem ile kan dolaşımıyla taşınabilecek miktarın çok üzerinde olan trombositler onarılması gereken bölgeye iletilerek hızlı yenilenme sağlanır. PRP, uygulama alanındaki kolajen yapısını ve hücreler arasındaki bağı güçlendirir.
PRP uygulaması için gerekli seans sayısı da önem taşımaktadır. Maksimum sonuç almak için birer ay ara ile 3-4 seans PRP uygulaması yapılmalıdır. Bu işlemi her yıl tekrar eden kişilerin cildinde kalıcı bir ışıltı, canlılık ve iyileşme olur. PRP’nin etkilerinin görünür hale gelmesi için de uzun süre beklemeniz gerekmez. Uygulamadan hemen sonra cilt parlar ve sıkılaşır. Tedavinin kalıcı etkisi 3-4 uygulamadan sonra açıkça görülebilmektedir.
PRP Uygulamasına Dair En Çok Merak Edilen Sorular ve Detayları
PRP’nin Herhangi Bir Yan Etkisi Var Mı?
Deneyimli bir uzman tarafından gerekli hijyen koşullarına uyularak uygulanan PRP hiçbir yan etkiye neden olmaz. PRP kişinin kendi kanından elde edildiğinden dolayı risksiz bir işlemdir. İşlem sonrası enjeksiyona bağlı hafif hassasiyet ve kızarıklık olabilmektedir. Ancak, bu durum kısa sürede kendiliğinden düzelecektir.
Kimlere PRP Uygulanamaz?
Hamilelere, kan sulandırıcı ilaç kullananlara, enfeksiyon geçirenlere, kanser veya kan hastalığı öyküsü olanlara PRP önerilmez.
PRP ve Kök Hücre Arasındaki Farklar Nelerdir?
PRP uygulamasında hasarlı dokunun onarımını başlatan ve uyaran trombositler kullanılmaktadır. Ancak, kök hücre tedavisinde ise bir durumu tedavi etmek için yeni hücreler kullanılarak onarım sağlanır.
PRP’nin Faydaları Nelerdir?
PRP tedavisinin amacı cildi yenilemektir. Buna göre daha sıkı bir cilt ve sarkmaların azalması hedeflenmektedir. Ayrıca; kırışıklıkların azalması, cilt lekelerinin daha açık olması, cildin daha parlak olması ve yara izlerinin azalması gözlemlenir.
PRP Bir Kök Hücre Tedavisi Midir?
PRP tedavisi bir kök hücre tedavisi değildir. PRP prosedürü bazı kök hücreleri hasarlı bölgeye çekebilir, ancak gerçek kök hücre prosedürü çok daha farklıdır. Ve kök hücrelerin izole edilerek vücuda geri verilmesi ilkesine dayanır.
PRP Tedavisi İş ve Sosyal Hayatı Etkiler Mi?
PRP tedavisinden hemen sonra iş ve sosyal aktivitelerinize devam edebilir misiniz? Ciltte nadiren görülen hafif renk değişimlerini gidermek için soğuk kompres ve kapatıcı kullanmak yeterli olacaktır.
İlk yorum yapan siz olun