İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yağ Bezesi Nedir?

Yağ bezesi nedir sorusu, vücudunda yağ bezesi ya da benzeri durumlar olan kişiler tarafından sıklıkla sorulan bir sorudur. Yağ bezeleri, tıpta lipom olarak da bilinmektedir. Vücutta bazı bölgelerde yer alan, içi yağ dolu ve genellikle küçük yapıda, tümör benzeri yapılar olarak karşımıza çıkmaktadır. Çeşitli boyutlarda olabilir ve bir kapsülle çevrilidir. Ayrıca beyaz ve sarı renklerde gözle görülebilen bir yapıya sahiptir. Yetişkinlik döneminde hemen her yaşta görülebilen yağ bezeleri, çocuklukta nadiren görülmektedir. Vücudun gözle görülen bazı kısımlarında yer alan yağ bezeleri, görsel açıdan bireyi rahatsız edebilmektedir. Bu yağ bezelerinin evde sıkılması ya da iğne ile içinin boşaltılması durumunda hem enfeksiyon riski hem de ilgili bölgede iz kalması söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle bir sağlık kuruluşunda bu operasyonların yapılması en iyi sonucu verecektir.

Vücutta yer alan yağ birikintilerinin kapsülle çevrelenerek sarılması, lipom adı da verilen bu bezelerin oluşumu ile sonuçlanmaktadır. Genel anlamda bu yapılar iyi huyludur. Kişiye görüntü açısından rahatsızlık vermesi dışında herhangi bir sağlık problemine neden olmamaktadır. Göz altında ya da yüz bölgesinde, ayrıca vücudun diğer bölgelerinde de oluşabilmektedir. Beyaz – sarı renge sahiptir. Yağ bezelerinin kötü huylu olması ya da darbe alması durumunda ağrı ya da acı ortaya çıkabilmektedir. Özellikle hızlı bir şekilde büyüyorsa ya da kızarıklık ve şiddetli ağrı gibi durumlara neden oluyorsa, ilgili bezenin alınarak patolojik incelemeye gönderilmesi gerekmektedir. 

Yağ Bezesi Nasıl Anlaşılır?

Yağ bezesinin neden kaynaklandığı tam olarak bilinememektedir. Ancak genetik faktörler, cildin darbe alması, yüksek kolesterol, metabolizmayı ilgilendiren rahatsızlık vb. durumlar buna neden olabilmektedir. Yağ bezelerinin anlaşılması için ilk belirti genel olarak şişlik şeklinde kendini göstermektedir. Yağ bezesi nedir sorusundan sonra yağ bezesi nasıl anlaşılır sorusunun yanıtlanması gerekmektedir. İlgili şişlik yavaş yavaş büyüyebilmektedir. Yüz bölgesinde yer alan yağ bezeleri genel anlamda milimetrik büyüklüklerden toplu iğne başı büyüklüğüne kadar değişebilmektedir. Sırt ya da boyun gibi bölgelerde oluşan yağ bezeleri ise genelde büyüktür. Göz altı derilerde meydana gelen yağ bezeleri, bu alandaki derinin ince olmasından kaynaklı dışarıdan görülebilmektedir. Vücudun diğer bölgesinde deri daha kalındır ve bu bölgede şişlik meydana gelir. Yağ bezesi dışarıdan görülmemektedir. Genel anlamda yağ bezeleri ağrıya neden olmaz. Ağrı olması durumunda cerrahi işlemlerin gerektiği anlamına gelebilecektir. 

Yağ Bezesi Çeşitleri Nelerdir?

Yağ bezeleri yapılarına göre üç çeşitte incelenebilmektedir. Bunlar şu şekildedir;

  • Yağ kistleri: Yağ kistleri, yaygın olarak kafa derisi üzerinde görülmektedir. Tam olarak beze yapısında olmasa da akışkan bir yağ kıvamı söz konusudur. Üzerinde ise çok ince bir deri katmanı kaplanmıştır. 
  • İyi huylu yağ bezeleri: Yaygın olarak sırt ve boyun kısımlarında görülmektedir. Beze yapısına sahiptir. İyi huylu yağ tümörleri olarak da bilinirler. Genel anlamda iyi huyludur. İçerisinde yer alan yağ kitlesi, sert bir yapıda ve açık sarı renktedir. Tıpkı diğer kistler gibi büyük boyutlara ulaşabilirler. Bu nedenle cerrahi müdahale gerektirmektedir.
  • Kötü huylu yağ bezeleri: Yağlı doku, deri altında bulunur. Kanserleşmesi sonucunda kitleler oluşur. Buna da kötü huylu yağ tümörleri adı verilmektedir. Bu tümörler liposarkom olarak da adlandırılmaktadır. İçerisinde yer alan sıvı sarıdan griye değişebilen bir renktedir. Nadir olarak rastlanılsa da mutlaka cerrahi operasyon yardımıyla alınmalıdır. Daha yumuşak yapılıdır. 

Yağ bezeleri genel anlamda korkulacak bir durum yaratmaz. Ancak ağrı ve acının olması durumunda, anormal düzeyde büyüyen yağ dokuları durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır. Yukarıda da görüldüğü üzere bazı çeşitlerde cerrahi müdahale gerekmektedir. Bu nedenle ilgili durumun sizde olması halinde mutlaka uzman bir hekime başvurun.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir